România

România şi-a reafirmat la Bruxelles sprijinul pentru demersurile de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina

România şi-a reafirmat, luni, în marja lucrărilor Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, sprijinul pentru demersurile înaltului reprezentant Catherine Ashton de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a participat la lucrările CAE de la Bruxelles, principalele subiecte pe agenda Consiliului fiind Balcanii de Vest, situaţia post-electorală din Republica Moldova, ultimele evoluţii în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe dat publicităţii marţi, miniştrii au continuat dezbaterea privind relaţiile Uniunii Europene cu partenerii săi strategici, în pregătirea prezentării raportului înaltului reprezentant Catherine Ashton, la următorul Consiliu European.

Au mai fost abordate teme precum dosarul nuclear iranian, priorităţile preşedinţiei lituaniene a OSCE, situaţia din Sudan, Somalia şi Coasta de Fildeş.

În privinţa Balcanilor de Vest, au fost abordate aspectele politice ale relaţiei UE cu statele din regiune, în vederea adoptării pachetului “Extindere” la Consiliul Afaceri Generale de marţi.

Potrivit MAE, un aspect îmbucurător îl reprezintă decizia de eliminare, începând cu 15 decembrie 2010, a vizelor cu Albania şi Bosnia şi Herţegovina.

Partea română a subliniat că este important ca Serbia să continue procesul de reformă internă pentru a îndeplini toate criteriile politice, în special după transmiterea către Comisia Europeană, spre aviz, a cererii de aderare la UE. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul României pentru demersurile lui Catherine Ashton de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina.

Cu privire la Bosnia şi Herţegovina, au fost împărtăşite îngrijorările Comisiei Europene privind lipsa unor progrese semnificative în procesele de reformă.

Discuţiile asupra Orientului Mijlociu au reflectat necesitatea intensificării eforturilor UE în sprijinul procesului de pace, mai informează MAE.

La Bruxelles a fost reconfirmată şi disponibilitatea pentru implementarea unui pachet de acţiuni în vederea creşterii accesului mărfurilor şi persoanelor în şi din Gaza.

În ceea ce priveşte Afganistanul, discuţiile au urmărit identificarea elementelor şi modalităţilor prin care Uniunea Europeană poate contribui la procesul de stabilizare internă din această ţară.

Ministrul lituanian de externe a prezentat priorităţile preşedinţiei OSCE pentru 2011. În acest context, partea română a exprimat susţinerea sa îndeosebi pentru acele măsuri care vizează consolidarea implementării angajamentelor în cele trei dimensiuni ale OSCE şi realizarea de progrese în domeniul conflictelor prelungite. De asemenea, a fost punctat faptul că soluţionarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate pentru România. Cu privire la dosarul nuclear iranian, s-a subliniat că este încurajator faptul că, la Geneva, au fost reluate discuţiile în format “E3+3”.

Un alt moment important a fost constituit de schimbul de opinii asupra relaţiilor UE cu partenerii strategici.

România a contribuit substanţial la dezbatere, cu idei şi propuneri concrete care au fost preluate la nivelul UE, în perspectiva prezentării, de către Catherine Ashton, a raportului către Consiliul European, precizează MAE.

România s-a exprimat în favoarea continuării acestui proces şi în 2011, cu analiza relaţiilor şi cu alţi parteneri importanţi precum Brazilia, India, Canada, Japonia sau Coreea de Sud.

Au avut loc şi discuţii, urmate de adoptarea de concluzii, asupra situaţiei politice din Sudan. De asemenea, a fost analizată situaţia din Somalia şi au fost adoptate concluzii privind Coasta de Fildeş şi Republica Democratică Congo.

 

În prim plan

Ghidul alegătorului român din străinătate

11.10.2019

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019 - Material…

Concert extraordinar al artistilor Remus Azoitei si Eduard Stan, la preluarea presedintiei romane a Consiliului UE

16.01.2019

Concertul extraordinar al virtuozilor Eduard Stan, la pian, si Remus Azoitei, la vioara, in cinstea preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, a …

Ambasada este inchisa in data de 8.10

07.10.2018

Dragi concetateni, Ambasada Romaniei la Nicosia este inchisa in ziua de luni, 8.10, ca urmare a referendumului din 6 si 7 octombrie. Va multumim pentru…

Expozitie de pictura Romania-Grecia-Cipru

07.10.2018

La data de 18 octombrie va avea loc vernisajul expozitiei de arta contemporana "Romania-Grecia-Cipru", la ora 19.00, in holul galeriei Melina Merkouri din…
  • Embassy of Romania - Nicosia, Cyprus on Facebook (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58301864-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');
  • Pasapoarte primite la sectia consulara. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58301864-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');
  • (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58301864-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');
  • Inregistare voluntara la ambasada. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58301864-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');
  • (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58301864-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');