Prima pagină

Comunitatea românească

   Pana in 1990 comunitatea romanilor din Cipru (cateva sute de persoane) era alcatuita in majoritate din femei, in general absolvente de studii universitare, casatorite cu cetateni ciprioti, fosti studenti in institutiile de invatamant superior din Romania. Acestea au reusit sa se integreze relativ usor in socioetatea cipriota, din doua motive : afinitatea religioasa (crestin-ortodiocsa) si invatarea rapida a limbii elene. Marea majoritate si-au gasit relativ rapid slujbe pe masura pregatirii profesionale (doctori, ingineri, arhitecti, profesori), fapt care s-a reeflectat pozitiv asupra intregului grup comunitar, castigandu-se respectul societatii cipriote.

   Dupa decembrie 1989, situtia s-a schimbat radical. A avut loc un aflux masiv de imigranti din Romania, indeosebi in cautare de lucru, pe fondul existentei unui acord bilateral (1978), care prevedea desfiintarea reciproca a vizelor. Majoritatea cetatenilor romani stabiliti in Cipru dupa 1990 lucrează în domeniul servicii ( comerț, hoteluri, restaurante), construcții, agricultura, etc.

   Românii sunt prezenți  de asemenea în domeni precum IT, cercetare, juridic, sistemul bancar, modă, etc.

   In aceesi perioada, au mai avut loc numeroase casatorii mixte, cu cetateni ciprioti absolventi ai unor institute de invatamant superior din Romania. Se poate aprecia ca, in acest moment, s-a conturat un nucleu mixt si relativ omogen al diasporei romane din Cipru, capabil sa-si cultive traditia, limba si cultura, sa-si reprezinte si sa-si apere interesele.

Comunitatea romaneasca in cifre.

  • Dintre cetăţenii europeni, cele mai numerose comunităţi sunt: greacă 31.044 (17.3%), britanică 26.659 (14.8), română 24.378 (13.2), bulgară 19.197 (10.7) etc. În ceea ce priveşte cetăţenii statelor terţe situaţia se prezintă astfel: filipinezi (9.744), ruşi (8.663), sri lanchezi (7.350), vietnamezi (7.102) etc.
  • Estimam ca, pe lângă cei 24.378 cetăţeni români înregistraţi la ultimul recensământ, in Cipru se mai afla cel putin 10.000 persoane neînregistrate la autorităţile cipriote.
  • Cele mai mari comunităţi româneşti sunt în oraşele: Nicosia, Limassol, Larnaca, Pafos, Dali sau Paralimni.

 

Informații utile privind procedura de repatriere în România a cetățenilor români decedați sau de înmormântare pe teritoriul R. Cipru!

15.12.2014

Decesul unei rude sau a unui apropiat este o tragedie pentru familia acestuia și presupune niște cheltuieli neprevăzute care, de cele mai multe …

Mesajul Ambasadorului României la Nicosia cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni!

28.11.2014

De ziua ocrotitorului românilor, Sfântul Apostol Andrei, celebrăm Ziua Românilor de Pretutindeni, ocazie cu care Ambasada României la Nicosia adresează…

Programul Secției consulare în perioada Sărbătorilor de Iarnă

26.11.2014

Secția consulară va fi închisă în intervalul 24 - 26 Decembrie 2014, 31 Decembrie 2014 și 1 - 2 Ianuarie 2015! Pentru situații deosebite…
  • Embassy of Romania - Nicosia, Cyprus on Facebook
  • Pasapoarte primite la sectia consulara.